Karkeakarvainen hollanninpaimenkoira ja AGILITY

agility01 agility02 agility03

Kuvissa Nella, toistaiseksi ainoa rotunsa edustaja, joka on agilityvalio. (Foto: Eila Uusi-Kouvo)

Hollanninpaimenkoira sopii agility-harrastukseen erinomaisesti ketterän, sopusuhtaisen ruumiinrakenteensa ja miellyttämisen haluisen luonteensa vuoksi. Holskun ponnistusvoimasta ja hyppyinnokkuudesta kerrotaan huimia tarinoita.Lähes kaikki holskut rakastavat hyppimistä - väitetään, että niillä on superpallot polkuanturoiden sijaan.

Karkeakarvaisia hollantilaisia on nähty agilitykisoissa jo vuosia, harvakseltaan tosin. Kolmosluokkaan on päässyt viisi koiraa, aikajärjestyksessä: Useimmat edellä luetelluista koirista ovat osallistuneet myös agirotuun karkeakarvaisten holskujen joukkueessa.


agility04

Agirotu on epävirallinen joukkuekilpailu, jossa rotujoukkueet ottavat mittaa toisistaan. Joukkueissa on neljä täysin saman rotuista koiraa, jotka suorittavat radan peräkkäin, kun yksi tulee maaliin, seuraava lähtee 'lennosta' liikkeelle. Joukkueelle otetaan kokonaisaika ensimmäisen lähdöstä viimeisen maaliin tuloon. Radalla tapahtuneet virheet muutetaan ennalta sovitulla tavalla lisäajaksi.

Hollanninpaimenkoirilla jokainen karvamuunnos katsotaan omaksi rodukseen, koska niillä on omat rotukoodinsa. Jo useana vuonna karkkareilla on ollut vähintään yksi joukkue mukana. Menestys tai sen puute on ollut vaihtelevaa. Agirodussa tärkeintä on kuitenkin olla mukana!


Vuonna 2000 agirodussa oli karkeakarvaisilla joukkue sekä aloittelevissa että kilpailevissa. Kilpailevien joukkue: 'Nelli', 'Vinha', 'Hyrrä' (Stemma's Minos Aysal) ja 'Nella' sijoittui hienosti kahdeksanneksi (8) kilpailussa, jossa ko. luokassa oli 98 joukkuetta.
Myös vuonna 2002 mukana oli kaksi kk hollanninpaimenkoira-joukkuetta.
Super-Karkkarit olivat kilpailevien koirien luokassa sijalla 26. Kaikkiaan 90 joukkuetta sai tuloksen tässä luokassa. Vasemmalta Nella ja minä, Nelli ja Maija, Vinha ja Ritva sekä Robi ja Sari.

Namby-go-go joukkue koostui Nambygo-kennelin kasvateista. Joukkueessa kilpailivat (vasemmalta alkaen) Hese ja Hannis, Karkki ja Satu, Nelli (se toinen niistä) ja Katja sekä Babe ja Heidi. Joukkue tuli 15. aloittelevien maksien 26 joukkueen joukosta.


Super-Karkkarit Namby-go-go

Fotos: Katja Kiiltomäki
agility05

Vuonna 2001 hollanninpaimenkoirilla oli ensimmäistä kertaa joukkue agilityn joukkue-SM-kisassa. Joukkue koostui kahdesta karkeakarvaisesta, lyhyt- ja pitkäkarvaisesta holskusta: 'Peppi' (Dark'Un's Blij-Ondina) ja Marjo Kuivalainen (ennen Romppanen), 'Tico' (Lissunmustan Blitz Harald) ja Harri Sepponen sekä karkeakarvat 'Nelli' ja 'Nella'. Sijoitus ei ensimmäisellä kerralla ollut aivan kärjessä, mutta mukavasti puolen välin paikkeilla kuitenkin.

Pronssia Holsku-joukkuelle Kemin joukkue-SM-kisoissa 2002 !!!
Upea holskujoukkueemme yllätti sijoittumalla kolmanneksi. Joukkue oli samassa kokoonpanossa, kuin edellisenä vuonna. Säännöt vain olivat välillä muuttuneet niin, että joukkueessa sai olla vain kolme koiraa. Niinpä Nelli ja Maija Malin (os. Mehtälä) olivat tällä kertaa varalla.

Holskujoukkueella oli 4 sekuntia nopeampi aika, kuin voittaneella joukkueella. Kunhan saamme ratavirheet pois, joukkue on pitelemätön!
agility06

'Nella' on osallistunut yksilö-SM-kisoihin kolmasti, tosin hylkääntynyt joka vuosi. Ohjaajalla ei ole riittävästi kilpailuhermoja niin isoon kisaan. Kahtena päivänä on ollut yhteensä kuusi starttia, joissa jokaisessa pitäisi olla skarppina. Pienikin herpaantuminen aiheuttaa helposti hylkääntymisen. (Koiran hermoissa ei kyllä ole tuntunut olevan mitään vikaa.) Vuonna 2002 SM-kisat jäivät väliin, lähinnä pentujen vuoksi.

SM-kisoihin on melko tiukat karsintavaatimukset. Ylpeä saa olla jo siitä, että ko. kisoihin pääsee osallistumaan! Karkeakarvaisista ei muita ole vielä (!) käynyt SM-kisoja katsastamassa. Vuonna 2001 mukana oli kaksi pitkäkarvaista holskua: 'Tico' Harri Sepponen sekä 'Rontti' (Svartskenens Elroy Coppery) ja Esa Muotka. Vuonna 2002 em. mainittujen pitkäkarva-holskujen lisäksi oli mukana lyhytkarvainen Peppi.

Toistaiseksi paras hollanninpaimenkoiran sijoitus SM-kisoissa on vuodelta 2002: Tico ja Harri Sepponen sijoittuivat upeasti sijalle 13.

Foto: Birgitta Kaikkonen